Robust fiber – ger tydliga riktlinjer för arbete i Sveriges fibernät

Stabila och robusta fibernät är viktiga för att samhället ska fortsätta att utvecklas. Därför har branschen tagit fram Robust fiber – en standard som ger tydliga riktlinjer hur näten ska planeras, byggas och driftas. Iftac utbildar och genomför prov för utbildningsbevis och certifiering inom alla delar av Robust Fiber – den nya branschstandarden för anläggning av fibernät. 
  

 

Vad betyder det här för dig som jobbar i näten?

Allt fler beställare eller ägare av fibernät ställer krav på att den som ska utföra arbeten i näten har rätt kompetens. Genom att du certifierar dig får dina kunder ett bevis på att du kan bygga robusta och driftsäkra nät med lång livslängd.

Hos oss kan du utbilda dig och göra prov för certifiering

Vi är godkända av Incert att genomföra prov för utbildningsbevis och certifiering inom alla delar av Robust Fiber – den nya branschstandarden för anläggning av fibernät.

Här hittar du Kommande kurser och prov 

Gör en allmän intresseanmälan eller anmäla dig till specifika kurser och provtillfällen.
Vi har extra stort utbud av kurser och prov under våren.
Hör av dig till oss om du har frågor! Du når oss på info@iftac.se, eller 0650-55 64 00.

 

Vårt utbud inom Robust Fiber:

 

Utbildningsbevis Terminering

Utbildningsbevis Terminering är för dig som arbetar i fibernoder. För att erhålla utbildningsbeviset genomgår du ett prov, där du ska visa att du har de kunskaper och färdigheter som krävs för de olika minimikraven i Robust Fiber. Det handlar till exempel om:

 • Hantering av fiberoptiska kontakter
 • Inspektering och rengöring
 • Inkoppling av patchkablar och märkning
 • Identifiering av trafikerad fiber

 

 

Certifierad fibertekniker (CFT)

Certifierad fibertekniker är för dig som jobbar inom fiberteknik. I certifieringsprocessen ingår ett teoretiskt och praktiskt prov. Det teoretiska provet berör följande områden:

 • Fiberteori och kabelkonstruktion
 • Dokumentation
 • Skarvning och mätning
 • Terminering och korskoppling
 • Förläggning Det praktiska provet består av tre arbetsstationer:
 • Skarvbox i brunn
 • Terminering i ODF
 • Mätning med OTDR och ljuskälla/detektor

 

 

Utbildningsbevis anläggning

Utbildningsbevis Anläggning är för dig som jobbar som installatör eller anläggningstekniker. Beviset intygar att du har kunskap och färdigheter inom förläggning av fiberanläggningar enligt konceptet Robust Fiber. För att erhålla beviset genomgår du ett prov. Vi erbjuder provtillfällen och förberedande utbildning som bäddar för att du ska lyckas med provet.

 

Personcertifikat anläggning

Personcertifikat Anläggning är för dig som arbetar med förläggning av fibernät.

Certifikatet är ett bevis på att du har stor kunskap och kompetens inom förläggning av fiberinfrastruktur, kanalisation, site och noder för fiber. Vi erbjuder provtillfällen samt förberedande utbildning som hjälper dig klara certifieringen.

 

Godkänd besiktningsman

Utbildningen Godkänd besiktningsman är för dig som vill kunna besikta enligt de Skallkrav som finns i Robust fiber. Fokus ligger på krav och den besiktningsmall som används för att säkerställa den kvalitetsnivå som krävs för dagens fiberoptiska nät. Efter genomgången utbildning är du auktoriserad att besikta anläggningar byggda enligt anvisningar för Robust fiber.

 

 

Tillbaka

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV!

Läs vår integritetspolicy