Nyutexaminerade Optotekniker eftertraktade på arbetsmarknaden

Nyutexaminerade Optotekniker eftertraktade på arbetsmarknaden – nästan alla har redan fått jobb som fiberinstallatörer. Avgångsklassen från Iftac samlades för ett sista prov och en summering av utbildningen.

– Alla kan gå Optotekniker, mycket handlar om att våga testa något nytt. Man behöver inte någon teknisk bakgrund. Fler tjejer och människor med utländsk härkomst borde söka, säger Khady Sawo, en av de nyutexaminerade:

 

Khady Sawo, LIA på Eltel i Gävle

Khady kommer från Gävle och hade fast jobb som undersköterska när hon tog tjänstledigt för att gå Optoteknikerutbildningen. Innan hon fick jobb inom äldreomsorgen hade hon arbetat i flera olika branscher. Att ha arbetslivserfarenhet med sig in i utbildningen är något som hon tycker har varit en stor fördel.

– Att ha jobbat några år är bra, med vad spelar inte så stor roll. Det är erfarenheten av att samarbeta, ta egna beslut och ta ansvar som räknas. Det är helt naturligt att man håller tider och vet hur en arbetsplats funkar, säger Khady.

– Jag ser fram emot att söka jobb inom branschen när jag är klar med mitt körkort. Att vara installatör är ett fritt och rörligt arbete med mycket eget ansvar, vilket jag längtar efter. I framtiden vill jag testa att jobba med projektering. Efter några år som installatör kanske jag söker Iftacs utbildning Bredbandstekniker, som är mer inriktad mot projektering. 

 

Sophie W Lundqvist, Sundsvall

Sophie vill arbeta med fiberprojekt utomlands, men börjar sin bana i Sverige på Eltel i Sundsvall, där även hennes man jobbar. Som nyutexaminerad Optotekniker känner hon sig rustad för jobbet. Att vara med och bygga fibernät är för Sophie ett sätt att bidra till samhällsutvecklingen, inte minst på landsbygden. Tekniken skapar nya möjligheter, både i Sverige och utomlands. 

– Både jag och min man vill ha världen som arbetsfält och då känns det bra att ha kunskaper som står högt i kurs även internationellt. Det pågår stora projekt i många länder och stor brist på kompetens på de flesta håll. Om några år vill jag jobba som projektledare på en mer övergripande nivå. Det känns viktigt att få ut i fibernätet i samhället.

 

Isabelle Rönnquist

Isabelle avslutade just sin andra LIA-period på Sörens El och har fått ett jobberbjudande på samma ställe som fiberinstallatör. Med familj i Hudiksvall var en anställning på orten precis vad hon hade hoppats på.

Isabelle har en bakgrund som teletekniker, där felavhjälpning i befintliga nät var en betydande del av arbetsuppgifterna. Som installatör kommer hon nu att jobb mer med byggnation och installation av nät. Isabelle känner hon sig redo att börja jobba och få mer erfarenhet.

 – Som fiberinstallatör är man ute på många olika projekt, som alla befinner sig i olika stadier, vilket gör att man lär sig hela processen.

 

   

Robin Lundström

Robin härstammar från Nordingrå och har haft studentlägenhet under sin studietid i Hudik. I samma trappuppgång bodde flera andra Iftacstudenter, som han umgicks mycket med.

Nu går flytten till Örebro, där lägenhet är ordnad och ett jobb som installatör väntar. På företaget sitter även projektörer, som jobbar tajt ihop med blåsare och installatörer. 

–  Det är ett kul, självständigt jobb. Kvalitet är viktigare än stress, det är viktigare att installationerna blir rätt än att det går fort. 

Han beskriver utbildningen som riktigt bra och branschanpassad.

– En snabb, effektiv och bra utbildning. Du lär dig det som behövs och det ger en snabb väg till jobb.

 

Sök till våra YH-utbildningar du också! Läs mer här om vårt utbud.

 

 

Tillbaka

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV!

Läs vår integritetspolicy